Vanligaste behandlingarna vi utför

Nedan har vi samlat några av de vanligaste behandlingarna vi utför. Det kan vara betryggande att veta lite mer om de olika besvären som kan drabba Din hund eller katt och dess behandlingar innan Du besöker oss.

Kastrering av hund & katt

Vid kastreringen tar man bort testiklarna genom ett par små snitt i huden. På hondjur tas äggstockarna samt livmodern bort genom ett bukingrepp.

Operationen görs under full narkos och både hundar och katter som genomgår kastrering får åka hem samma dag. På kliniken får Ditt djur smärtlindrande medicin som vid behov också ges hemma under ett par dagars tid. Efter operationen får hunden en krage, eftersom man vill förhindra att den kommer åt att slicka på såret. Hundar återhämtar sig efter ingreppet på ett par dagar, men man bör ändå undvika häftig motion under två till tre veckors tid så att såren får läka ordentligt.

Honkatter mår varken bra av att gå på p-piller under lång tid eller löpa utan att få para sig. Skall Din hankatt inte användas i avel bör Du kastrera honom. Fördelen är en lugnare och mer harmonisk katt, mer tillgiven och Du slipper även den okastrerade hankattens revirmärkande.

Katten kan kastreras när den är 4 månader eller äldre.

Vaccination

Vaccination av hunden bör vara en självklarhet för den ansvarsfulle djurägaren. Hundar i Sverige vaccineras främst mot valpsjuka, infektion med Parvovirus, smittsam leverinflammation/HCC) och infektion med parainfluensavirus (kennelhosta). Vissa hundar vaccineras även mot leptospiros och rabies.

En katt behöver vaccineras mot kattpest och kattsnuva en gång per år. Utekatten träffar på andra katter ute, och riskerar därför att smittas. Innekatter kommer främst i kontakt med smitta genom att du för med dig smitta utifrån på skor eller kläder.

Vaccination av kanin

Vi rekommenderar att vaccinera kaniner mot kaninpest (myxomatos) och kaningulsot (RHD). Det gäller speciellt för kaniner som vistas utomhus, resar med sina ägare (t.ex. till sommarstugan) och som träffar andra kaniner (på utställningar/tävlingar/uppfödare).

Båda sjukdomarna finns i Sverige och är mycket smittsamma har hög dödlighet. Läs mer om sjukdomarna här

Vid vaccination av kaniner gäller tidsbokning!

 

Värmeslag

Varken hundar eller katter kan reglera sin kroppsvärme som människor. De har endast svettkörtlar i trampdynorna och de reglerar sin kroppstemperatur genom att hässja.

Om Din hund eller katt får sitta länge i solen utan möjlighet att dra sig undan till skuggan, eller om denne sitter i bilen en varm sommardag, kan den få värmeslag. Temperaturen i bilen stiger snabbt till ca 85 grader en solig sommardag då det endast är 20-22 grader.

Trubbnosiga hundar är känsligare än andra. Var väldigt försiktig med att ha Din hund i bilen på sommaren!

 

Tandsten

Tandsten är ett stort problem hos både hund och katt framför allt hos äldre djur. Hos hundar är det småraser som drabbas värst men tandsten förekommer hos alla raser i någon omfattning.

Plack bildas på tanden när tanden inte blir tillräckligt rengjord eller får tillräckligt med motion. När placket sedan förkalkas bildas tandsten. Om tandstenen får sitta kvar under lite längre tid kan den orsaka flera problem hos hunden och katten. Tandköttsinflammationer med efterföljande tandlossning är en vanlig följd av kraftig tandstensbildning. Hos framförallt äldre hundar och katter är det inte helt ovanligt att infektionerna också letar sig vidare upp i tandrötterna och orsakar så kallade rotspetsbölder.

 

HD/AD-röntgen - höftleds- och armbågsledsröntgen

En HD/AD-röntgen görs för att se hur Din hunds höfter och armbågar ser ut. Vid en HD/AD-röntgen lyssnar vi först på hundens hjärta. Därefter får Din vän lugnande och läggs sedan på rygg i en vagga på röntgenbordet, då det är viktigt att hunden ligger rakt vid höftledsröntgen. Vid armbågsledsröntgen och knäledsröntgen ligger hunden på höger respektive vänster sida.

När allt är klart får hunden en uppvakningsspruta och kan efter en stund gå här ifrån. Tänk på att den fortfarande är trött och skall ta det lugnt resten av dagen. Mat får erbjudas efter några timmar

Artros

Artros är vanligt. Så mycket som 10-15% av våra hundar beräknas ha någon form av artros. Det innebär att en led är kroniskt inflammerad. Ledbrosket är skadat , ledkapseln förtjockad och ledvätskan uttunnad (dvs den smörjer inte leden lika bra längre) Tittar man enbart på äldre hundar är siffran ännu högre, 20-25%. Observera; artros är inte att betrakta som en normal åldersförändring utan det är ett sjukdomstillstånd från vilket den drabbade leden aldrig kan återhämta sig helt. Med rätt behandling kan man dock i många fall få leden att fungera bättre igen och inte göra så ont.

Artros drabbar även katter.

Avlivning

Tyvärr kommer du förr eller senare till det skedet i Ditt och Din väns liv då Du måste beakta det hjärtslitande beslutet att Ditt djur kanske måste avlivas. Kronisk sjukdom med mycket smärta och lidande kan vara en orsak till att beslutet måste tas.

Det är oerhört viktigt att vi är överens om beslutet att avliva Ditt djur. De råd Du får av oss baserar sig på djurskydd och kvalificerade veterinärmedicinska kunskaper. Vi överväger noggrant alla tillgängliga alternativ.

Hur det går till
När Du kommer till oss efter att du bokat tid för avlivning anmäler du dig i receptionen och får skriva på en anhållan om avlivning, legitimera Dig samt betala. Om Ditt djur har livförsäkring måste vi göra en undersökning och skriva ett intyg till försäkringsbolaget om Du vill ha ut ersättning. Om så önskas kan Du lämna kvar Ditt djur i bilen medan Du går in och betalar och gör klart alla papper.

När dessa formaliteter är avklarade tar vi med Ditt djur till ett rum där det får lugnande medel. Om Du orkar får Du självklart vara med under hela förloppet.

Det kan vara ett fint tillfälle att sitta lugnt och stilla med din vän; kanske tända ett ljus, minnas era fina stunder och ta ett sista fridfullt farväl. Din vän känner att Du är med in i det sista, precis som Du alltid känt att Din hund eller katt alltid varit vid Din sida.

Efteråt
Som djurägare kan Du välja om Du vill ta med Dig djuret hem eller om Du vill att han/hon kremeras. Det går även att få en separatkremering av Ditt djur, vilket innebär att du får tillbaka askan från din vän. I priset för separatkremeringen ingår det en träurna. Urnan hämtas på kliniken 1-3 veckor senare.

Öppettider

Öppettider
Mån–Fre 8:00–20:00

Butiken
Mån–Fre 8:00–18:00

Jourtelefon
Mån–Fre 16:00–20:00

Drop-in vaccination 
Mån–Tor 17–18

Ej avbokad tid debiteras, se prislista