Veterinärbesök för katten

Katter är självständiga djur som behöver känna att de har kontroll över omgivningen och är dessutom känsliga för olika lukter. Veterinärbesök kan då för många katter ofta upplevas som stressande.

Att välja rätt transportbur

Den bör vara robust och lätt att rengöra (plast är att föredra). Det är en fördel om transportburen har en toppöppning så katten kan lyftas ut. Täck över transportburen med en filt eller handduk under resan för att hålla katten lugn. Se till att transportburen är still under resan. Bär transportburen försiktigt, undvik att t ex svänga med den eller slå den mot benen.

Välkända dofter kan minska stress

Använd transportburen hemma – uppmuntra din katt att sova eller äta i den. Lägg i en filt eller liknande som luktar hemma innan ni åker. Gnugga med en handduk eller liknande runt kattens huvud, gnugga sedan handduken mot insidan av transportburen och lämna handduken i buren.

Om du har, spraya buren med Feliway 30 minuter innan buren skall användas. Om katten får panik, linda in honom/henne i en filt eller handduk och lägg båda i buren. Ta med en extra filt eller handduk ifall katten kissa eller bajsar i buren.

I väntrummet

Be om att få bli visad till ett separat väntrum för katter. Placera gärna buren på ett upphöjt område, som en hylla. Häng gärna över en handduk/filt över buren.

I undersökningsrummet

Ställ kattburen på bordet eller golvet. Ni kan öppna burdörren så katten själv kan välja om han/hon vill ligga kvar i buren eller gå ut och undersöka rummet. Se till att katten inte smiter ut om dörren öppnas. Ställ frågor och be om förtydligande om det är något ni inte förstår.

Våra catadvocates är Leg. Veterinär Martina samt Djurvårdare Ellinor.

Öppettider

Öppettider
Mån–Fre 8:00–20:00

Butiken
Mån–Fre 8:00–18:00

Jourtelefon
Mån–Fre 16:00–20:00

Drop-in vaccination 
Mån–Tor 17–18

Ej avbokad tid debiteras, se prislista